Ontvouwen grenzen

Partner: Watou Kunstenfestival

 
 
 

Het komiezenkot is na twintig jaar terug van weggeweest. Jarenlang was de douanepost hier niet weg te denken, even verweven met grensdorp Watou als de kerk op het plein of het aanpalende café. Tot het vrij verkeer van mensen en goederen in voege trad en Europa van de ene dag op de andere een Unie zonder grenscontroles werd. De Reuringdienst wil op het kunstenfestival ook het vrij verkeer van verhalen aan dat lijstje toevoegen.

 
 

In 'Ontvouwen grenzen' legt De Reuringdienst beslag op de verhalen en overleveringen van de Watounaars. Inwoners van elke strekking – van piepjong tot stokoud, van straatarm tot schatrijk – worden na een korte background check door hen gesommeerd in de nieuw opgetrokken douanepost en krijgen één eenvoudige vraag voor de voeten geworpen. Niet om de papieren of om de autokoffer open te maken, maar heel eenvoudig: 'Waar trekt u de grens?'


De Reuringdienst haalt plichtsbewust de verhalen op in het bijzijn van Marie Darah, Giovanni Baudonck of Benjamin Hertoghs. Drie woordkunstenaars die deze parels van het leven vertalen in tekst en geluid, en zo de gewone Watounaar op een podium hijsen. Eenmaal hun onderzoek is afgerond gaat De Reuringdienst er opnieuw mee aan de slag en wordt de poëzie van elk van de drie woordkunstenaars omgezet in een een installatie in situ.

 
 

Marie Darah
Marie Darah laat de beschouwingen van de gewone man of vrouw in Watou wapperen als natte was aan een draad. Bezoekers worden door Marie Darah meegetroond langs de diverse fysieke en persoonlijke grenzen van de Watounaars en onderweg gidst ze je langs de schoonheid die dit kleine dorp nog steeds te bieden heeft. Zichtbaar en onzichtbaar, maar achter elke puist in het landschap verschijnt er weer iets nieuws. In het relaas van Darah kom je langzaamaan, stap per stap, steeds meer te weten over Watou en het speciale soort mensen dat deze plek haar thuis noemt. Hoe ze staan in de wereld, maar ook hoe ze het unieke vermogen hebben om het kleine groots te maken en het grote dan weer klein te houden.

Benjamin Hertoghs
Elke Watounaar een eigen verhaal, elk verhaal een eigen geluid. Onder de auspiciën van producer par excellence Benjamin Hertoghs wordt op zoek gegaan naar verborgen schatten en die liggen overal te rapen. In de goed draaiende zaak van de ondernemer én in de verlaten schuur van de veeboer, overal zit muziek in.

Giovanni Baudonck
Café-eigenaars rondom Watou kennen de grote en kleine verhalen uit het dorp als geen ander. Kroegen die al generaties lang in familiehanden zijn, worden van moeder op dochter doorgegeven en dienen voor de lokale gemeenschap als alternatieve huiskamer. Giovanni Baudonck gaat met deze door de wol geverfde uitbaters in gesprek en zet hun ervaringen om in een ritmische audioverhaal, begeleid door een simpele melodie. Het resulteert in drie spoken word-werken, die een mooi verhaal vertellen over vroeger en nu.

 
 
 

Project impact

De drie installaties tonen de bezoeker op een speelse manier waar de grenspaal van verschillende Watounaars exact gemarkeerd staat. Niks aan te geven? De Reuringdienst heet u welkom in Watou.

 
Vorige
Vorige

Buurt in Bloei

Volgende
Volgende

Onhandig