Onhandig
Kunnen we de steeds meer voorkomende sociale eenzaamheid door kleine (on)geplande ontmoetingen in de openbare ruimte verminderen?
Partner: RAUM Utrecht, Suzanne van der Groep, Afdeling Buitengewone zaken
#Eenzaamheid #interactief #wachtrijen #afstand #maatschappelijk #2020 #2021
Een leuke ontmoeting is ongedwongen en natuurlijk, een moment waarin toevalligheden samenkomen. Maar in de 1,5-meter samenleving zijn dit soort ontmoetingen eerder uitzondering dan regel geworden. Wij vroegen ons daarom af: kunnen we de toegenomen sociale eenzaamheid verminderen door het creëren van veilige en toch spontane ontmoetingen in de publieke ruimte?
Voor Living Apart Together (expositie) van RAUM heeft de Reuringdienst daarom een serie testopstellingen bedacht vanuit spel- en kermisachtige principes. De testopstellingen zijn vreemde, humoristische objecten die je niet verwacht in de openbare ruimte. Ze trekken de aandacht en verbazen voorbijgangers. Ze breken met het dagelijks ritme en zetten aan tot een gesprek tussen mensen die elkaar niet kennen. Op veilige afstand, uiteraard.
Project impact
Doel / verwachting
Samenwerking tussen verschillende voorbijgangers is nodig om een gezamenlijk doel te bereiken. Omstanders worden daardoor gemotiveerd om te helpen. De humoristische installatie breekt het ijs waardoor de drempel tot eerste contact lager wordt.
De locatie is allesbepalend. Het is belangrijk dat omstanders aan het slenteren of wachten zijn om te motiveren mee te doen. Zodra mensen met een ‘missie’ onderweg zijn, staan ze niet of nauwlijks open voor interactie.
• Er moet een pro-actieve omstander aanwezig zijn die anderen weet te motiveren om deel te nemen.
• Een samenwerkende groep werkt aanstekelijk om ook deel te nemen.
• De wachttijd voor meer deelnemers wordt benut om een gesprek aan te knopen met andere deelnemers.