Land Zonder Dijk
Het publiek hands-on betrekken bij
een complex wetenschappelijk onderzoek.
Partners: Oerol Terschelling, NIOZ
#participatie, #wetenschap, #educatie, #hands-on
Een begroeide buitendijkse landaanwas die bij een gemiddeld hoogwater niet meer onderloopt. Dan hebben we het natuurlijk over een kwelder. Van groot belang voor de biodiversiteit en dat mag iedereen weten.
Bekijk hier de video.
De bezoekers van Oerol mochten een zandzak vullen en die in de modder gooien. Met een prachtig patroon tot gevolg. Weer eens wat anders dan een wetenschappelijke powerpoint vol beestjes, plantjes en cijfers. Ondertussen werd gesproken over het belang van kwelders en biodiversiteit in de Waddenzee. En stelden we aan de kaak wat de potentiële bijdrage van de mens in kwetsbare natuurgebieden is.
Onze 100 meter lange loopbrug naar het ‘werkeiland’ liet de bezoekers uitkijken over de bestaande kwelder. Ontworpen om de dynamiek van eb en vloed inzichtelijk te maken en afhankelijk van het getij een functie te vervullen. Bij eb stonden de laarzen klaar om het wad op te gaan en je zandzak een perfecte plek te geven. Bij vloed deinsde het als een vlot op de golven, perfect om te genieten van het uitzicht. Complexe wetenschap was nog nooit zo ontspannend.
Project impact
Tijdens Oerol 2019 brachten we samen met 4.500 bezoekers meer dan 20.000 kg zand naar het wad over de loopbrug. Verdeeld over 1500 jute zakken vormt dit zand een basisstructuur voor kweldervorming ter grootte van een voetbalveld.
Maar ook hands-on inzicht in het wetenschappelijk onderzoek van Tjisse van der Heide. Zo leer je nog eens wat over de ontwikkeling van biologisch afbreekbare structuren ter bevordering van bodemvegetatie. Oftewel het nut van de tussenkomst van de mens in bescherming en ontwikkeling van kwetsbare natuurgebieden.